Ingredients:
Khoya 1 kg
Sugar 1/2 cup
Cardamom powder 1 pinch
Almonds (finely chopped) 100 grams
Pistachios (finely chopped) for garnishing
Cardamom powder 1 pinch
Almonds (finely chopped) 100 grams
Pistachios (finely chopped) for garnishing
Silver foil for garnishing
Oil as required
When the mixture is thin, add almonds and pistachios and keep stirring with a spoon.
Method:
Put the khoya, sugar and cardamom powder in a frying pan and keep stirring the spoon and make sure that the heat of the stove is light.When the mixture is thin, add almonds and pistachios and keep stirring with a spoon.
When the bubbles start coming, you know your burfi is ready then take it off the stove.
Then brush the dish with oil and put butter paper in the dish and apply oil on it with the help of a brush.
Dish out the burfi mixture and place the silver foil on the dish and let it cool.
Then brush the dish with oil and put butter paper in the dish and apply oil on it with the help of a brush.
Dish out the burfi mixture and place the silver foil on the dish and let it cool.
When cool, cut into pieces and serve.
برفی
اجزاء:
کھویا ایک کلوچینی آدھا کپ
الائچی کا پاؤڈر ایک چٹکی
بادام ایک سو گرام (باریک کٹا ہوا)
پستہ ایک سو گرام (باریک کٹا ہوا)
چاندی کے ورق گارنش کے لیے
تیل حسب ضرورت
تركيب:
ایک کڑاہی میں کھویا، چینی اور الائچی پاؤڈر ڈال کر چمچ ہلاتے رہیں اور خیال رہے کہ چولہے کی آنچ ہلکی ہو۔جب یہ مکسچر پتلا ہوجائے تو اس میں بادام اور پستہ ڈال کر چمچ ہلاتے رہیں اور جب ببل آنے لگیں تو سمجھے کے آپ کی برفی تیار ہے
پھر اس کو چولہے سے اتار لیں۔
پھر ڈش میں بُرش کی مدد سے تیل لگا لیں۔
پھر اس کی ڈش میں بٹر پیپر رکھ دیں اور اس پر بھی برش کی مدد سے تیل لگا دیں۔
پھر برفی کے مکسچر کو ڈش آؤٹ کر لیں اور ڈش پر چاندی کے ورق رکھ دیں اور ٹھنڈا ہونے کے لیے رکھ دیں۔
جب ٹھنڈا ہو جائے تو ٹکڑے کاٹ کر سرو کریں۔
0 Comments