Ingredients:
Potatoes 1/2 kg
Green Coriander (finely chopped) 1 bunch
Green peppers ( finely chopped) 4-5
Cumin seeds 1 tbsp
Red pepper (Chopped) 1 tbsp
Green Coriander (finely chopped) 1 bunch
Green peppers ( finely chopped) 4-5
Cumin seeds 1 tbsp
Red pepper (Chopped) 1 tbsp
Tamarind / Lemon juice as you like
Flour for parathas
Salt to taste
Ghee for fry
Now add salt, chopped red chillies, cumin and tamarind or lemons and mix well.
Take two small balls from the dough and roll them out into round chapaties with a roller.
Put a little potato mixture in the center of each chapati then place the other chapati on it and press it lightly from the edges. Roll the paratha and fry it on a hot stove.
When the paratha turns golden, take it off.
Serve with raita and chutney.
Flour for parathas
Salt to taste
Ghee for fry
Method:
Boil the potatoes and peel them then add finely chopped green coriander and green chillies.Now add salt, chopped red chillies, cumin and tamarind or lemons and mix well.
Take two small balls from the dough and roll them out into round chapaties with a roller.
Put a little potato mixture in the center of each chapati then place the other chapati on it and press it lightly from the edges. Roll the paratha and fry it on a hot stove.
When the paratha turns golden, take it off.
Serve with raita and chutney.
آلو کے پراٹھے
اجزاء:
آلو آدھا کلو
ہرا دھنیا ایک گڈی
ہری مرچ چار سے پانچ عدد
زیرہ ایک کھانے کا چمچہ
کُٹی مرچ ایک کھانے کا چمچہ
نمک حسبِ ذائقہ
املی/ لیموں حسبِ پسند
آٹا پراٹھوں کے لیے
گھی تلنے کے لیے
ترکیب:
آلوؤں کو ابال کر چھیل لیں پھر اس میں ہرا دھنیا اور ہری مرچوں کو باریک کاٹ کر ملا دیں-
اب اس میں نمک، کُٹی سرخ مرچ، زیرہ اور املی یا لیموں اچھی طرح مسل کر یک جان کر لیں-
آٹے کے دو چھوٹے پیڑے لے کر ان کو روٹی کی طرح بیل لیں اور ایک روٹی پر آلو کا تھوڑا آمیزا رکھیں پھراس پر دوسری بیلی ہوئی روٹی رکھ دیں اور کنارو سے ہلکا ہلکا دبا دیں پھر ہلکے ہاتھ سے روٹی بیل کر گرم گرم توے پر تل لیں- جب پراٹھا سنہرا ہو جائے تو توے پر سے اتار لیں-
رائتے اور چٹنی کے ساتھ نوش فرمائیں-
0 Comments